divendres, 26 de setembre del 2008

De Tsetserleg a Kharkhorin


El dimarts 7 de Setembre sortiem de Tsetserleg abandonant l'unic hostal a l'estil europeu que hem trobat durant aquests dies. Hostal que tenia dutxes d'aigua calenta, lavabos en forma de lavabo com els de can Roca de casa (no comuna), rentadora i assecadora, i un cafE restaurant forn de pa. De moment l'unic hostal d'aquest tipus que hem trobat.

Tsetserleg es la ciutat mes gran, despres de la capital, en la que hem estat, pero no deixa de tenir aires de poble. Els carrers tot i estar asfaltats estan plens de forats, les voreres estan inacabades, sense panots, i hi manquen la major part de tapes de clavagueram. Sortir de nit es una odissea, i molt mes si plou tal i com ens va passar a nosaltres. L'enllumenat public no funciona, per tant no veus ni bassals, ni forats de clavagueram de mes de dos metres de fondaria, ni res, pero la gent surt igualment amb un lot a la ma i la majoria de noies amb sabates de talo!! De dia la cosa canvia, yacs i porcs campen lliurament pels carrers i parcs. Cotxes i motos circulen sense respectar cap norma de circulacio pero sempre tinguent preferencia el mes gros.



En el carrer principal es on si concentra mes gent, sobretot a la zona del mercat que es on hi ha mes vida social. Cada parada del mercat es una caixa de camio (contenidor) distribuides en una esplanada formant carrers, cada carrer dedicat a uns productes diferents: roba, merceria, recanvis, menjar... En els contenidors dedicats a l'alimentacio hi trobes sempre els mateixos productes i als mateixos preus. A vegades et trobes que dues parades de costat, amb practicament els mateixos productes comparteixen fins i tot la balança.
A cada punta del mercat hi ha una cantina, que son locals molt petits i humils, amb nomes tres o quatre bancs per seure i una petita estufa per poder cuinar. La majoria d'aquests establiments t'ofereixen “Hoshor”, una mena d'”empanada” de carn picada fregida. Mai, ni aquí ni enlloc, t'ofereixen aigua per acompanyar el menjar, i en el cas d'aquest plat no et donen ni cuberts.

Les tres nits passades a l'hostal de Tsetserleg van ser suficients per descansar. D'aqui vam sortir direccio Kharkhorin, antigament anomenat Kharakhorum, on hi ha el monestir d'Erdene Dzuu.


Per arribar-hi vam sortir de Tsetserleg direccio Nord hi vam baixar cap a Kharkhorin per una carretera que passava per la Vall del riu Orkhon (Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO).
A Kharkhorin ens vam allotjar a casa d'un particular que tenia tres yurtes, on vam coneixer a un irlandes, una bulgara i una anglesa que viatjaven plegats des de Moscou. Alhora tambe varem coincidir amb un isrealita un pel peculiar que viatjava sol i amb motxilla,i que des del mes de Febrer estava corrent per Asia. Aquest nano tenia la costum de no fer res els dissabtes.

1 comentari:

eliselis ha dit...

Ei! ens alegrem molt de que la vostra aventura rutlli!! us enviem molts petons des del vostre petit pais (on ja és temps de bolets!)

judit i eli i nabiners